Ankara'nın Ulaşım Altyapısında Tarihi Yatırımlar ve Gelişmeler

Ankara'nın Ulaşım Altyapısında Tarihi Yatırımlar ve Gelişmeler
Ankara'nın ulaşım ve haberleşme altyapısına son 23 yılda yapılan 728 milyar 40 milyon liralık yatırımlar, başkentin ulaşımını modernize ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu süreçte gerçekleştirilen projeleri ve gelecekteki hedefleri kamuoyuyla paylaştı. Ankara'nın ulaşım sistemleri, raylı sistemlerden otoyollara kadar geniş bir yelpazede yenilikler içeriyor.
Bakan Uraloğlu, Ankara'nın ulaşım altyapısında önemli bir dönüşüm yaşandığını belirtti. 23 yıl içinde yapılan yatırımlar, başkentin ulaşımını daha konforlu ve güvenli hale getirmeyi amaçlıyor. Uraloğlu, "Başkentimize son 23 yılda ulaşım ve haberleşme alanlarında toplam 728 milyar 40 milyon liralık yatırım yaptık." ifadelerini kullandı.
Bölünmüş Yol Uzunluğu Bin 206 Kilometreye Ulaştı
Bakan Uraloğlu, Ankara'nın çevre illere ve tüm bölgelere kesintisiz bağlantılarla bağlandığını ifade etti. Modern bölünmüş yollar sayesinde Ankara, Bolu, Eskişehir, Konya, Kırıkkale, Kırşehir ve Çankırı gibi komşu illere ulaşım imkanı sağlandı. 2002 yılında 466 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu, 23 yıl içinde bin 206 kilometreye çıkarıldı.
Uraloğlu, bu süreçte 740 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol, 7 bin 721 kilometre asfalt çalışması ve 178 kilometre yol iyileştirme gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, 15,4 kilometrelik 197 köprü inşa edilerek ulaşım standartları yükseltildi.
Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu’nda Çalışmalar Başladı
2024 yılı Kasım ayında Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'nun yapım sözleşmesi imzalandı. Uraloğlu, toplam 120 kilometre uzunluğundaki otoyol ile Ankara-Kırıkkale arasındaki devlet yolundaki trafiğin azaltılacağını ifade etti. Bu proje, karayolu taşımacılığını daha hızlı ve konforlu hale getirecek.
Uraloğlu, "Otoyolumuzda yapım çalışmaları başladı. Projemiz ile Ortadoğu ve Kafkas ülkelerine taşımacılığı daha hızlı hale getireceğiz." dedi. Bu tür projeler, Ankara'nın ulaşım ağını daha da genişletmeyi hedefliyor.
YHT’ler 97,4 Milyonu Taşıdı
Demiryollarında da önemli gelişmeler yaşandı. Uraloğlu, Ankara'nın tüm demiryolu altyapısının yenilendiğini ve modernize edildiğini belirtti. Hızlı tren hatları ile Ankara, 2 bin 251 kilometrelik hızlı tren ağının merkezi haline geldi. YHT’ler ile bugüne kadar yaklaşık 97,4 milyon yolcuya ulaşım imkanı sağlandı.
Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin 505 kilometre uzunluğunda olduğunu ve bu hattın yaklaşık 7 milyon kişiye doğrudan hizmet edeceğini açıkladı. Bu proje, bölgedeki iç turizmin artmasına da katkı sağlayacak.
Esenboğa’nın Yolcu Kapasitesi 30 Milyona Çıkacak
Ankara Esenboğa Havalimanı'nın yolcu kapasitesinin artırılması için çalışmalar devam ediyor. Uraloğlu, 2022 yılı Aralık ayında başlatılan kapasite artırımı çalışmaları kapsamında, yolcu kapasitesinin 30 milyona çıkarılacağını belirtti. Havalimanında yapılan yenileme çalışmaları, artan yolcu talebine cevap vermeyi amaçlıyor.
Uraloğlu, "İlk etap çalışmalarımızda sona geldik. 3. pist, yeni kule binası ve hizmet binalarında son çalışmalarımızı yapıyoruz." dedi. Bu projeler, Esenboğa Havalimanı'nın daha modern bir yapıya kavuşmasını sağlayacak.