ulastirmadonusumu.com

Balıkçı Gemilerinde İstihdam Artışı ve Yeni Düzenlemeler

15.03.2025 18:10
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışını ve yeni düzenlemeleri açıkladı. Balıkçılık sektöründe önemli değişiklikler bekleniyor.

Balıkçı Gemilerinde İstihdam Artışı ve Yeni Düzenlemeler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışını ve yeni düzenlemeleri açıkladı. Balıkçı esnafı ile sahurda bir araya gelen Uraloğlu, denizde emniyet sertifikalarının yenilenmesi ve balıkçı gemilerinde çalışacak personel için yeni düzenlemeler yapılacağını duyurdu. Bu değişiklikler, balıkçılık sektöründe önemli bir dönüşüm sağlayacak.

Uraloğlu, "Tüm yeterliklerde bulunan gemi insanlarımız ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını sınava girmeden yenileyebilecekler" dedi. Bu açıklama, balıkçı gemilerinde çalışacak personel sayısının artacağına işaret ediyor. Ayrıca, mevcut gemi insanlarının yeterlik değişimine gerek kalmadan balıkçı gemilerinde çalışabileceği belirtildi.

Balıkçılık Sektöründe Yeni Fırsatlar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, balıkçılığın sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda bir tutku olduğunu vurguladı. Uraloğlu, "Denizlerin tuzlu sularında, rüzgârın ve dalgaların amansız mücadelesine göğüs gererek, ekmeğini kazanan sizler, aslında sadece bir mesleği icra etmekle kalmıyor, aynı zamanda bir yaşam biçimini, bir kültürü de yaşatıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, balıkçılık faaliyetlerinin Türkiye için büyük bir potansiyel oluşturduğunu belirtti. 150 groston ve üzeri balıkçılık faaliyetleri gösteren gemi sayısının 2024 yılında 445’e çıkacağı öngörülüyor. Bu durum, sektördeki istihdamı artıracak ve balıkçılık faaliyetlerini daha verimli hale getirecektir.

Güçlü Bir Personel Altyapısı

Türkiye’de balıkçı gemisi personeli sayısının oldukça yüksek olduğunu belirten Uraloğlu, "Güçlü bir balıkçı gemisi personeli altyapısına sahibiz" dedi. Mevzuatta yapılan değişikliklerle, balıkçı gemilerinde çalışacak tayfa ve kaptanların uzmanlık belgelerinin yenileme zorunluluğu kaldırıldı.

Bu düzenlemeler, balıkçı gemilerinde çalışacak personelin daha kolay bir şekilde istihdam edilmesini sağlayacak. Uraloğlu, "Tüm güverte sınıfı gemi insanlarına talepleri halinde yeterliklerine geri dönme hakları saklı kalmak üzere balıkçı sınıfı güverte tayfası yeterliği ve süresiz denizde emniyet belgeleri düzenledik" şeklinde konuştu.

Balıkçı Barınakları ve Yakıt Desteği

Uraloğlu, balıkçı barınaklarının sayısının 400’e yükseldiğini belirtti. 2002 yılında 302 balıkçı barınağı bulunduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu barınakların onarıldığını ve yeni balıkçı barınaklarının inşa edildiğini ifade etti.

Öte yandan, balıkçılara sağlanan yakıt desteği de dikkat çekti. 1 milyon 756 bin ton yakıt desteği verildiğini belirten Uraloğlu, bu desteklerin balıkçılık sektörünün sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu vurguladı.

Gelecek Vizyonu

Uraloğlu, Türkiye’nin balıkçılık sektöründe dünya çapında önemli bir konumda olduğunu belirtti. Balık avlama gemilerinin inşasında ve bakım onarımlarında teknolojik altyapının güçlendiğini ifade etti. Ayrıca, balıkçılık faaliyetlerinin daha çevreci yapılması adına yeni düzenlemeler yapıldığını da sözlerine ekledi.

Sonuç olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıkladığı yeni düzenlemeler, balıkçılık sektöründe önemli bir dönüşüm sağlayacak. Bu değişiklikler, balıkçı gemilerinde istihdamı artıracak ve sektördeki verimliliği artıracaktır.

Bize Ulaşın